Mutasd az összes cikket...

Ön mit vár a vetőgépétől?

Stabilitást, pontosságot, jó felszereltséget biztosan– de a Contstarnál még jó árat is kap!

A mezőgazdaságban minden számít – mondják a szakemberek, és a kézenfekvőnek hangzó általánosítás fontos igazságot takar: nemcsak az időjárás, a jó talaj és vetőmag, de a vetőgép munkája is döntő fontosságú ahhoz, hogy a gazdálkodó végül jövedelmezően arathasson. A Contstar erre az igényre válaszol az Irtem-vetőgéppel.

Amit tudnia kell a gépnek

Köztudott, hogy a szemenkénti vetőgép munkájának hatékonysága, minősége döntően és közvetlen mértékben befolyásolja a kelést, a hektáronként vetendő legoptimálisabb tőszámot, majd a növény fejlődését. Mindemellett azonban ugyanúgy hatással lesz arra is, milyen kiegyenlítettségű lesz a kultúránk, s legvégül természetesen arra, hogy milyen minőségű és mennyiségű termést arathatunk a szezon végén.

A Contstar Kft. által forgalmazott Irtem szemenkénti (pneumatikus) vetőgépet éppen ezeknek a céloknak a szolgálatára fejlesztették ki.

Az Irtem 4 és 6 soros kivitelben gyártott, dupla gerendelyes – így rendkívül nagy stabilitást biztosító – szemenkénti vetőgépeinek vetőelemei a már jól bevált dupla tárcsával vannak szerelve, de rendelhetőek a hagyományos csoroszlyás kivitelben, továbbá műtrágyaszóróval vagy anélkül, melyek 2 féle méretben készülnek. A vetőgépek műtrágyaszórói már alapfelszereltségként duplatárcsás kivitelben készülnek. További opció az Irtem gépénél, hogy mindegyik típusára rendelhető mikrogranulátum-szóró is.

Fontos előnyök

Miután a szemenkénti vetésnél a talaj elmunkálása is fontos – a csoroszlyák révén megnyitott barázdába nedves, de tömör barázdafenékre kerülnek a magvak, és a csírázásukhoz szükséges talajréteggel kell azokat gondosan betakarni – jól jön a művelet hatékonyságához az Irtem szemenkénti vetőgép nagy előnyét jelentő, úgynevezett Pro kerék. Ez is az alapfelszereltséghez tartozik, és ennek alkalmazásával még száraz talajnál is nagymértékben segíti a vetőmagok megfelelő mélységbe való juttatását.

A vetőgépek vázai 6 soros kivitelnél egyaránt rendelhetőek fix és hidraulikusan behúzható vázzal is, továbbá a fejlesztés során természetesen ellátták tömörítőkerekkel is. Ezeknek a vetőgépeknek további nagy előnye az egyszerűen, bonyolult szerelés nélkül elzárható sorok. Ezzel a műszaki megoldással időt spórolhat meg a gépkezelő, és elkerülheti a traktor talajtaposásából eredő veszteséget, minőségromlást.

A szükséges precizitás

A hatékony és precíz munkát azzal is segíti az Irtem szemenkénti vetőgépe, hogy az összes vetőgépet vetésellenőrző monitorral szerelik fel, ami egyben tartalmazza a hektárszámlálót is. A vetésellenőrző – mint a neve is jelzi – a vetést figyeli, kontrollálja: folyamatos-e a művelet, nem történik-e dupla vagy rávetés. És még mindezzel sincs vége a tartozékok sorának! A gépekhez jár egyaránt a kukorica- és napraforgótárcsa, továbbá opcióban rendelhető hozzá repcetárcsa, illetve vaktárcsa is, amelyet bármilyen furattal el lehet készíteni.


Hatékonyság, bőség – kiváló áron!

A címbeli kérdésre tehát egyértelmű a válasz: a szemenkénti vetőgépekkel szembeni elvárás: pontosság, megbízhatóság, magas felszereltség, rendkívül kedvező ár. Az Irtem szemenkénti vetőgép mindezt ügyes konfigurációkban és árakkal biztosítja: a 6 soros, duplatárcsás, teleszkópos szemenkénti vetőgép ára a Contstarnál már tartalmazza: a duplatárcsás műtrágyaszórót (ez a legtöbb vetőgépnél feláras!); tartalmazza a deflektort, a vetésellenőrző monitort és hektárszámlálót; a Pro kereket (ez a legtöbb vetőgépnél szintén opció!). A Contstar továbbá ingyenes beüzemelést biztosít – erre kiképzett kolléga közreműködése mellett –, igény szerint mikrogranulátum-szóróval a szezon előtt – mindezt rendkívül jó áron!


Az eredeti cikk az Agrárágazat 2017 márciusi számában jelent meg.